Украинци след бомбардировките: Всички страдаме заради Путин, а той се крие в бункера си

"По-рано ми беше все едно дали някой е руснак, но сега ги мразя", категорична е Яна Марчук

03.01.2024 | 17:06 Редактор: Вяра Димова
Украинци след бомбардировките: Всички страдаме заради Путин, а той се крие в бункера си

Изпотрошени стъкла и унищожени коли, огънати врати, разрушени гаражи и скъсани водопроводи: картина на опустошение се разкрива след последните руски бомбардировки в Киев, пише АРД в свой репортаж от мястото на събитията.

Пред многоетажен блок в центъра на украинската столица, ударен от ракета, е зейнал дълбок кратер. Стъклата на прозорците са изпочупени, стените са рухнали и позволяват да се види как е изглеждал доскоро животът на хората вътре. Легла, маси, компютри, хладилници, дрехи, велосипеди, играчки - сега всичко това се е превърнало в хаотична кална купчина. Почти 50 души са били ранени, двама са загинали.

Атаката във вторник продължи около четири часа, засегнати бяха най-вече Киев и Харков - много хора прекараха нощта в метрото или в баните си, търсейки убежище. Украинската противовъздушна отбрана е успяла - по нейни данни - да прихване 70 от 99-те руски ракети, включително десет хиперзвукови ракети "Кинжал". Но и една ракета стига, за да причини огромни страдания. В съседния блок прозорците и вратите също са изпочупени от силната ударна вълна. Обитателите се опитват да разчистят пораженията.

"На пода беше пълно със счупени стъкла, отново се наложи да ремонтираме прозорците", разказва пред АРД 40-годишната Яна Марчук, дошла да сложи ред в жилището на майка си.

"Въобще не съм спала. Пиех чай в кухнята, когато прозорците се разтресоха и станаха на парченца. Сърцето ми подскочи, взех си лекарствата, заплаках и се разтреперих", каза пред германското издание възрастната жена.

Яна се е притеснила, не е знаела, дали въобще майка ѝ е жива.

"Как е възможно това? Всички страдаме заради един човек. А тази свиня Путин се крие в бункера си", казва тя, цитирана от DW.

"Не искаме да бъдем едно с Русия. По-рано ми беше все едно дали някой е руснак, но сега ги мразя", повтаря многократно Яна Марчук. Тя подчертава, че Русия не носи нищо добро - само изнасилвания, плячкосвания, убийства.

Много хора в Украйна са изключително изнервени - Русия от дни атакува украински градове с дронове и ракети. В района на Киев има седем загинали, а най-малко 49 души са ранени. Жертви и пострадали има също и в Харков. Там 25-годишната Анастасия е седнала върху куфара си пред останките от своя дом.

"Все се шегувах, че нашият дом е остров на сигурността, тъй като ние само чувахме експлозиите. Но сега ни удари, къщата рухна. Слава Богу, че оцеляхме - това е най-важното", казва младата жена пред АРД.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
Страде
преди 3 месеца
2
1 rate up comment rate down comment 0
А къде се
преди 3 месеца
Крие Зеленски!Вдигайте бялото знаме ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Украинци
преди 3 месеца
Не страдате от руснаците, а от САЩ, запада и накомана Зеленски! Сигнализирай за неуместен коментар