Парламентът в Гана гласува законопроект срещу ЛГБТ обществото

Акуфо-Адо се зарече, че гей браковете никога няма да бъдат разрешени, докато той е на власт

28.02.2024 | 21:56 Редактор: Деси Николова
Парламентът в Гана гласува законопроект срещу ЛГБТ обществото

Парламентът на Гана гласува за приемане на спорен законопроект за сериозно ограничаване на правата на ЛГБТ в ход, осъден от активисти за правата.

Законопроектът все още трябва да бъде одобрен от президента, преди да влезе в сила, което според наблюдателите е малко вероятно преди общите избори през декември.

Групи активисти нарекоха законопроекта за "Човешките сексуални права и семейни ценности" "пречка за човешките права" и призоваха правителството на президента Нана Акуфо-Адо да го отхвърли.

Но законопроектът е широко подкрепен в Гана, където Акуфо-Адо се зарече, че гей браковете никога няма да бъдат разрешени, докато той е на власт.

Обикновено наричан "законопроект срещу хомосексуалистите", законът получи подкрепа от коалиция, включваща християнски, мюсюлмански и традиционни лидери на Гана, намирайки значителна подкрепа сред членовете на парламента.

Гей сексът вече е незаконен в религиозната западноафриканска нация, но въпреки че дискриминацията срещу ЛГБТ хората е често срещана, никой никога не е бил преследван съгласно закона от колониалната епоха.

Съгласно разпоредбите на законопроекта, тези, които участват в ЛГБТ сексуални действия, могат да бъдат изправени пред лишаване от свобода от шест месеца до три години, информира БГНЕС.

Тези, които се застъпват за правата на ЛГБТ, могат да бъдат подложени на по-строги наказания с потенциални присъди затвор от три до пет години.

Коалиция за правата на човека, известна като Големите 18, обединяваща група от адвокати и активисти в Гана, осъди законопроекта.

Снимка: БГНЕС