Зеленски в Албания: Липсата на боеприпаси се отразява на войниците на фронта

"Неуспехите на Путин са ключът към нашата сигурност", заяви украинският президент

28.02.2024 | 15:46 Редактор: Вяра Димова
Зеленски в Албания: Липсата на боеприпаси се отразява на войниците на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към балканските лидери с призив за по-голяма подкрепа, за да помогнат за отблъскването на руските сили, като отбеляза, че недостигът на боеприпаси се отразява на войниците на фронта. По време на встъпителните думи на срещата на върха "Украйна-Западни Балкани" в Тирана Зеленски благодари на балканските лидери за военната и хуманитарната подкрепа през последните две години на война, но подчерта, че доставките на фронта все още са недостатъчни.

"Виждаме проблемите с доставките на боеприпаси, които се отразяват на ситуацията на бойното поле", каза Зеленски и добави, че администрацията му се интересува от провеждането на бъдещ "украинско-балкански форум на отбранителната индустрия".

Коментарите дойдоха часове след като пристигна в Албания за срещата на върха "Украйна-Западни Балкани" - първото му посещение в балканската страна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. След среща с албанския министър-председател Еди Рама украинският президент заяви, че двете страни проучват по-нататъшно сътрудничество в областта на отбраната.

"От първите дни на пълномащабното нахлуване Албания подкрепя Украйна в борбата ни за свобода и териториална цялост. Днес обсъдихме и отбранителните нужди на Украйна и потенциалното съвместно производство на оръжие", написа Зеленски в X, цитиран от БГНЕС.

"Неуспехите на Путин са ключът към нашата сигурност. Цялата му враждебност, всичко, което той прави, е да принуди другите нации да правят това, което той иска", каза още президентът на Украйна, подчертавайки значението на колективните усилия, за да се гарантира, че режимът на Путин няма да постигне целта си.

Президентът изрази благодарност към страните от Югоизточна Европа за подкрепата им във военните усилия на Украйна и стремежа ѝ към европейска интеграция.

"ЕС и НАТО предложиха на Европа най-дългата и силна ера на сигурност, мир и икономическо развитие и ние заслужаваме най-накрая да станем част от европейската и евроатлантическата общност", заяви той.

На срещата на върха в Тирана присъстваха лидери от всички балкански страни - включително президентът на Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович и президентът на Косово Вьоса Османи.

Снимка: БГНЕС