Зеленски: Можем да сложим край на войната и да изправим Русия пред съда

Трябва да се борим, заяви украинският президент

26.02.2024 | 16:48 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски: Можем да сложим край на войната и да изправим Русия пред съда

"Украйна и международните ѝ партньори трябва да продължат да се борят за възстановяване на украинския контрол над Крим", заяви президентът Володимир Зеленски, когато Киев отбеляза десет години от руската окупация на полуострова, предаде Ройтерс.

Войските на Москва поеха контрола над Крим през 2014 г. чрез тайно нахлуване, а след това го използваха, за стартирането на пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

"Тази жестока война, която сега се води срещу Украйна, беше породена от реваншизма на Русия точно когато тя почувства, че светът може да си затвори очите за такива престъпления", заяви Зеленски.

Украйна отбеляза десетгодишнината от митинг в кримската столица Симферопол срещу подкрепеното от Русия движение, което проправи пътя за анексирането, което международната общност осъди като незаконно. Русия отбелязва анексията на 18 март - деня, в който президентът Владимир Путин я официализира с договор в Москва.

Киев заяви, че ще се бори, докато не възстанови границите си от 1991 г., които включват Крим. Води дипломатическа кампания за изработване на мирен план, който предвижда пълно изтегляне на руските войски. Москва каза, че идеята за мирни преговори без Русия е абсурдна и че всяко уреждане на войната ще трябва да признае "новите реалности".

В обръщението си Зеленски призова партньорите на Украйна "да се борят за пълното обновяване на международното право".

"Можем да сложим край на тази война при нашите украински условия. Можем да върнем земята и народа си от окупацията. Можем да изправим Русия пред съда за това, което е извършила. Но за да се случи това, ние трябва да се борим", заяви Зеленски, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС