Великобритания обвинява шести българин в шпионаж в полза на Русия

Става въпрос за 38-годишния Тихомир Иванчев 

27.02.2024 | 22:05 Редактор: Тодор Петров
Великобритания обвинява шести българин в шпионаж в полза на Русия

Великобритания ще повдигне обвинение в заговор за извършване на шпионаж в полза на Русия срещу шести българин, съобщава "Дейли Мейл".

"38-годишният Тихомир Иванчев ще бъде обвинен в заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация, която би могла да бъде или е била предназначена да бъде пряко или косвено полезна за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата", посочват от британското обвинение.

Тихомир Иванов Иванчев е с мярка за неотклонение задържане под стража. Очаква се утре той да се яви пред Уестминстърския магистратски съд. Той е бил арестуван на 7 февруари в рамките на текущо разследване, водено от Отдела за борба с тероризма на столичната полиция. Той е бил пуснат под гаранция и по-рано днес са му били повдигнати обвиненията.

Петима българи вече са разследвани по обвинения в заговор за събиране на информация в полза на Русия в периода от август 2020 г. до февруари 2023 г. Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова – бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари миналата година

Снимка: Pixabay