Оставиха в затвора обвинените в шпионаж българи, отказаха им гаранция

Петимата ще отговарят за конспирация за наблюдение на посочени от Русия хора и обекти

26.09.2023 | 15:45 Редактор: Вяра Димова
Оставиха в затвора обвинените в шпионаж българи, отказаха им гаранция

Петимата българи във Великобритания, заподозрени за шпионаж в полза на Русия, остават в затворите, където са задържани. Обвинените са Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова.

Съдът във Великобритания им предяви официални обвинения в шпионаж в полза на Русия. 

Те не са били отведени в съдебната зала в Уестминстър в централен Лондон, а са изслушали обвиненията си по видеовръзка. Петимата ще отговарят за конспирация за наблюдение на хора и обекти, посочени от Русия.

Отказана им е възможност да бъдат пуснати под гаранция, защото е преценено, че представляват потенциална опасност и има вероятност да избягат. Следващото дело по случая ще бъде на 13 октомври в Централния наказателен съд. В съдебната зала е присъствал и българският консул Николай Иванчев.

От Софийска градска прокуратура съобщиха, че от март у нас се води досъдебно производство за шпионство. А от прокуратурата и ДАНС са във връзка с британските служби.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
И?
преди 7 месеца
Българските институции защо пак бездействат? Като обвиненията са в шпионаж и то в полза на Русия, това значи ли, че са виновни? Присъдите вече се издават само с обвинения, че някой работил в полза на Русия. Сигнализирай за неуместен коментар