Повдигнаха обвинение на петима българи за шпионаж в полза на Русия

Те бяха задържани през февруари

21.09.2023 | 18:21 Редактор: Искра Ангелова
Повдигнаха обвинение на петима българи за шпионаж в полза на Русия

Британската прокуратура повдигна обвинение на петима български граждани в шпионаж в полза на Русия. Петимата български граждани ще бъдат обвинени в заговор за извършване на шпионаж, съобщи британската Кралска прокуратура (CPS).

"Трима мъже и две жени ще бъдат обвинени в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава", заявиха от CPS.

Петимата български граждани са задържани в Обединеното кралство през февруари, припомня пресслужбата на Кралската държавна прокуратура по наказателни въпроси.

"45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за неприятелска страна в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава", се казва в изявлението.

Прокуратурата уточнява, че преди това Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само в подправяне на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност. Тогава говорител на Кралската прокурорска служба заяви: "Повдигнати са обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни намерения, в нарушение на Закона за документите за самоличност“.

Говорител на Кралската прокурорска служба заяви: "Повдигнати са обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни намерения, в нарушение на Закона за документите за самоличност".

Според "Телеграф" българите, които трябва да бъдат изправени пред съда през следващата година, са имали връзки и с апартамент в северозападен Лондон, разположен на километър от военната база RAF Northolt. Базата често се използва от министри, чуждестранни държавни глави и членове на кралското семейство.

Тримата българи, на които са повдигнати обвинения в рамките на разследването за националната сигурност, са пребивавали във Великобритания от няколко години и са живели в различни предградия, като са работили на различни места, припомня БГНЕС.

Съобщава се, че Русев от Грейт Ярмът, Норфолк, има бизнес контакти в Русия. Според профила му в Linkedin той се е преместил в Обединеното кралство през 2009 г. и е работил на техническа длъжност в телекомуникационния сектор. На страницата се твърди също, че веднъж е консултирал българското министерство на енергетиката. Предполага се, че е бил арестуван в къща за гости на брега на морето, собственост на българска бизнесдама.

Прокурорите в София, които работят съвместно с българското звено за борба с шпионажа, проучват дейността на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Следователи от българската избирателна комисия също са започнали разследване във връзка с предположения, че триото може да се е опитало да повлияе на българските избори в Обединеното кралство.


1
0 rate up comment rate down comment 0
A
преди 7 месеца
Къде е МвНР? Защо мълчи? Защото става дума за българи, не за украинци и защото при обвинения в шпионаж в полза на Русия се считат за виновни до доказване на противното. Сигнализирай за неуместен коментар