"Daily Telegraph": Българските шпиони вероятно имат връзки с "Възраждане"

В България има опасения, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени до Великобритания

17.08.2023 | 13:00 Редактор: Михаела Кирилова

В поредна публикация на "Daily Telegraph" по повод случая с тримата задържани българи за шпионаж в полза на Русия се изтъква, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които са били членове в избирателни секции на провеждани на Острова избори, "вероятно имат връзки с крайнодясната партия "Възраждане". Вестникът се позовава на източници от София. 

Британските журналисти описват сочения за ръководител на групата Орлин Русев като "Агент 007", предвид съдържанието на инициалите в имейл адреса му. Изданието информира, че прокуратурата в София е започнала разследване на дейността на Русев, Джамбезов и Иванова заради опасения, че като част от прокремълска мрежа те може да са се опитали да се намесят в българските избори във Великобритания.

Тримата са били задържани през февруари по подозрение за престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие бяха обвинени единствено в притежание на фалшиви паспорти и други документи. Темата влиза и в италианските медии, които поставят акцента, че те са притежавали и фалшиви италиански паспорти, редом с документи за самоличност на други държави. 

В България има опасения, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени само до Обединеното кралство, където са базирани от около десетилетие и че тяхна задача е била да следят антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа. Прави се проверка за връзки с партия "Възраждане", известна със своите антизападни, проруски позиции, пише "Daily Telegraph", цитиран от БНР.

Вестникът е контактувал с фирмата The Doctors Laboratory, базирана в централен Лондон, където е работила Иванова.

"Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от компанията в миналото. По време на набирането на персонала е извършена стриктна проверка в съответствие с фирмената политика. Тъй като това е полицейски въпрос, компанията няма да прави повече коментари", каза говорител на фирмата пред "Daily Telegraph".

По-вероятно е създадената от тях платформа за оказване на помощ на българите на Острова да е свързвана с кметствата на Енфийлд и Брент по линия на дейността на общините за насърчаване на интеграцията на чужденците и програми, по които могат да се финансират подобни дейности. Също така става известно, че къщата за гости в Грейт Ярмут, сочена за щаб квартира на предполагаемите руски шпиони, е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която е купила къщата през септември 2021 година. 


2
3 rate up comment rate down comment 2
Анонимен
преди 8 месеца
Какъв шпионаж в полза на Русия виждат тук?Имали фалшиви документи и били в ЦИК? И какво общо има това с шпионаж и как решиха, че е в полза на Русия, след като са български граждани ? Май Хр.Грозев доносничи на Великобритания, набедявайки българи в престъпление. Това, че били руски шпиони, свързани с Възраждане, изглежда като да се твърди, че всички прозападно ориентирани са западни шпиони. Пълни глупости. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Величко
преди 8 месеца
Оффф... ! Поредното безумие на Дейли телеграф ! Та там дори не знаят кое е ляво , кое е дясно ... ! Всииичко е една измислица ! Възможно ли е британците да са по- *** и от българите ? ! Е , не само те надуват балона , но колективната лъжа изглежда приемлива ... ! Сигнализирай за неуместен коментар