Иска ли Приднестровието да стане част от Русия?

Вадим Красноселски свиква извънреден депутатски конгрес

25.02.2024 | 17:53 Редактор: Толя Стоянова
Иска ли Приднестровието да стане част от Русия?

Сепаратисткият лидер на Приднестровието Вадим Красноселски обяви, че свиква официално депутатски конгрес на 28 февруари - нещо, което не се е случвало от 18 години. Американският Институт за изследване на войната предупреди, че на форума може да бъде взето решение за провеждане на референдум за присъединяване към Русия на сепаратисткия регион, който според международното право е част от територията на Молдова. Молдова и Украйна обаче засега не допускат, че може да се стигне до ескалация.

Конгресът на депутатите от всички нива на Приднестровието ще се проведе в Тираспол, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС. В него освен членове на парламента, участие ще вземат и общински делегати, а плановете предвиждат да бъде обсъдена политическата и социално-икономическата ситуация. В съобщението за форума пише, че той се организира на фона на "натиск от страна на Република Молдова".

За разлика от американския Институт за изследване на войната, Молдова и граничещата с Приднестровието Украйна не очакват напрежението в региона да се увеличи, отбеляза "Ди Цайт".

"Не виждаме причина да смятаме, че регионалната ситуация ще се влоши", увери молдовската служба за реинтеграция на територията, цитирана от "Радио Молдова".

По сходен начин звучи изявлението, направено от украинското военно разузнаване. Пред "Украинска правда" говорителят му Андрий Юсов е заявил, че по негова информация намерението на приднестровското ръководство да поиска присъединяване на територията към Русия не може да бъде потвърдено. Според портала Euromaidan Press публикациите в молдовските медии за евентуалното присъединяване се базират на изявление на приднестровския депутат Генади Чорба. А той само е спекулирал, че може да се стигне дотам, предаде DW.

Твърди се, че Чорба се е позовал на изявления на Сергей Лавров. В средата на февруари руският външен министър обвини Молдова във водене на "антируска политика" и посочи, че там живеят 200 000 руски граждани. Лавров каза, че няма да се допусне те да станат "жертви на поредната западна авантюра", твърди приднестровска медия, цитирана от "Ди Цайт".

Руският президент Владимир Путин е планирал реч към нацията за 29 февруари. В нея той би могъл да се позове на събранието в Приднестровието, предполага Институтът за изследване на войната. Институтът дори описва възможен сценарий за анексиране на Приднестровието от Русия, съобщава списание "Шпигел". В такъв случай руският президент Владимир Путин би могъл да обяви анексията в насрочената за 29 февруари реч пред Федералното събрание на Русия. Експертите обаче смятат това за малко вероятно.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
admin
преди 2 месеца