Русия готви инвазия и в Молдова? Лавров с думи, подобни на тези преди войната в Украйна

В Приднестровието има около 200 000 руски граждани

16.02.2024 | 10:31 Редактор: Искра Ангелова
Русия готви инвазия и в Молдова? Лавров с думи, подобни на тези преди войната в Украйна

Русия подготвя почвата за нахлуване в Молдова, съобщи британският вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на експерти от американския Институт за изследване на войната.

Кремъл използва "много подобна" рeторика спрямо Молдова както преди нахлуването в Украйна, смятат военните експерти. Те допълват, че методите на Москва вероятно са предназначени "да поставят условия, които да оправдаят евентуални бъдещи руски действия срещу Молдова".

Обръщайки се към конфликта в Приднестровието съвсем наскоро, руският външен министър Сергей Лавров направи поредица от твърдения, които са подобни на тези към Украйна преди анексирането на Крим от Русия и нейната пълномащабна инвазия. Неговите обвинения включват невярно, според експертите, твърдение, че САЩ и ЕС контролират молдовското правителство.

Той също така твърди, че в Приднестровието има около 200 000 руски граждани и че Русия е "загрижена за тяхната съдба" и "няма да позволи да станат жертва на поредната западна авантюра". Кремъл използва идеята да защити своите "сънародници в чужбина", за да оправдае руската окупация на Приднестровието от 1992 година насам, както и пълномащабното си нахлуване в Украйна, заключават от Института за изследване на войната. 

"Времето на евентуална руска хибридна операция в Молдова не е ясно, но Кремъл подготвя информационно почвата това да стане възможно по-скоро", се казва в анализа, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
американците "браниха " албанците в Косово, отчупиха го и си направиха база. Даже нямаше засегнати американци, но това беше " демокрация", не агресия. Right ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 месеца
и по нашто черноморие има бая ръшлясали двойни агенти, да се захващат да ги изселват щото мутраците ще си загубят хотелчетата. Сигнализирай за неуместен коментар