Тайни, пари, афери: Защо Путин крие семейството си и какво знаем за жените и децата му?

Пред обществеността руският лидер се представя като държавник, а не като съпруг или родител

21.02.2024 | 16:53 Редактор: Вяра Димова
Тайни, пари, афери: Защо Путин крие семейството си и какво знаем за жените и децата му?

В своето новогодишно обръщение Путин обяви 2024 за "година на семейството", но за неговото собствено семейство не се знае почти нищо. Това заяви Нина Нибергал за германската обществено-правна медия ZDF. Журналистката припомня призива на Путин към рускините да раждат повече деца.

Възможно е Путин вече да има седем или осем деца, но това никой не знае, четем още в кореспонденцията. Пред обществеността Путин се представя като държавник, а не като съпруг или родител, но през последните години все пак в публичното пространство път си пробиха информации, които го представят като патриарх на един корумпиран клан, пише Нина Нибергал.

В статията се припомня, че Владимир Путин и бившата му съпруга Людмила Шкребнева се познават още от Санкт Петербург, тогава Ленинград. Шкребнева следва две години инженерство в технически институт, но после се отказва. Минава курс за стюардеси и започва работа във вътрешни полети. През 1981 г. по време на почивка между два полета отива на концерт в Ленинград, където се запознава с Владимир Путин. Двамата сключват брак през 1983 г. Путин вече е офицер в тайните служби, а Людмила по-късно започва да учи испански и френски и завършва испанска филология. Двамата научават и немски, когато след три години Путин е изпратен от КГБ в Дрезден, ГДР. Раждат им се две дъщери - Мария (1985) и Катерина (1986).

Путинови се връщат в Русия през 1990-те години. Дотогавашният офицер от тайните служби през 2000 година е избран за президент. Някъде по това време бракът с Людмила се разпада. През юни 2013 година разводът помежду им вече е факт, пише DW.

А какво става с двете дъщери? Преди няколко години "Ню Йорк Таймс" писа, че Мария е омъжена и носи фамилията на съпруга си - нидерландския бизнесмен Йорит Йост Фаасен. Тогава говорителят на Путин - Дмитирий Песков, отказа да коментира с обяснението, че Кремъл не разпространява детайли от личния живот на президента, пише "Форбс".

Шокиращо богати са жените, за които се предполага, че имат афери с Путин, коментира Нибергал. Говори се, че президентът на Русия има романс със Светлана Кривоногих някъде в края на 1990-те години. В статията си "Железните маски" журналистите от разследващото издание Proekt Media твърдят, че от тази връзка Кривоногих забогатяла и през 2003 година родила дъщеря, която на външен вид много прилича на Путин.

Разследванията и на екипа на Алексей Навални показват, че тя притежава доста солидни ресурси - дялове в банки и курорти, недвижими имоти, яхта и други богатства на обща стойност над 100 милиона долара.

Снимка: БГНЕС