Лавров: Западът прибягва до двойни стандарти, светът се разделя изкуствено

Интервюто на Путин с Тъкър Карлсън очерта истината, която те крият от своите избиратели, смята руският външен министър

22.02.2024 | 09:30 Редактор: Вяра Димова
Лавров: Западът прибягва до двойни стандарти, светът се разделя изкуствено

Интервюто на руския президент Владимир Путин с американския журналист Тъкър Карлсън беше посрещнато настървено от западните елити, защото очерта истината, която те крият от своите избиратели. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на министерската среща на Групата на двадесетте (Г-20) в Рио де Жанейро, съобщават руски медии. 

"Спомнете си с каква лудост беше посрещнато на Запад интервюто на руския президент Владимир Путин с Тъкър Карлсън, където беше казана истината, която западните елити крият от своите избиратели", каза министърът.

В този контекст той обърна внимание на факта, че Западът често прибягва до двойни стандарти, лицемерие и откровени лъжи, жертвайки дипломатическите методи за мирно разрешаване на спорове в полза на силовата конфронтация, "хибридните войни", тоталната конфронтация и желанието за нанасяне на стратегическо поражение на противника.

"Обективният процес на формиране на многополюсен световен ред, основан на самодостатъчни държави и региони, среща сериозна съпротива. По инициатива на Запада се подкопават основите на международното общуване", отбеляза Лавров, цитиран от "Труд".

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че тази западна политика се основава на неоколониализма и "желанието под прикритието на "красиви" лозунги да се постигне господство в политическата, икономическата и хуманитарната сфера".

"Извършва се изкуствено разделение на света на приятели и врагове, "цъфтяща градина" и "джунгла". По неясни критерии страните изведнъж се обявяват или за демокрации, или за диктатури. Ето как изглеждат прословутите "правила", които Западът налага на мястото на международното право", допълни още Лавров.

Снимка: БГНЕС