Лавров се скара със САЩ в ООН: Украинските сили са неспособни да победят Русия

Единственото решение за Русия е нищо друго, освен капитулация, отговори му Робърт Ууд

23.01.2024 | 07:58 Редактор: Елеонора Танева
Лавров се скара със САЩ в ООН: Украинските сили са неспособни да победят Русия

Руският външен министър Сергей Лавров влезе в конфликт с представителите на САЩ и поддръжниците на Украйна по време на среща на Съвета за сигурност на ООН снощи, на която Москва изключи възможността да приеме какъвто и да било мирен план, подкрепян от Киев и Запада.

От своя страна Китай предупреди, че по-нататъшен световен хаос може да повлияе на забавящата се световна икономика, предаде Асошиейтед прес.

Лавров, заяви, че украинските сили напълно са се провалили на бойното поле и "са неспособни" да победят или отслабят Русия.

Той каза пред Съвета за сигурност на ООН, че Москва винаги е готова да преговаря за мир, но според него мирните планове, представени от Украйна и нейните западни "господари", се използват "само като прикритие за продължаване на войната и за продължаване на получаването на пари от западните данъкоплатци".

"Всички тези формули са път за никъде и колкото по-скоро Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел осъзнаят това, толкова по-добре за Украйна и Запада", каза още той и предупреди, че техният "кръстоносен поход срещу Русия вече е създал нови, ясни, репутационни и екзистенциални рискове", пише БТА.

Заместник-представителят на САЩ в ООН Робърт Ууд отхвърли твърденията на Лавров като "просто откровена дезинформация" и контрира, че именно нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. е поставило началото на войната, а президентът Владимир Путин, "с едноличен стремеж към заличаване на Украйна и подчиняване на нейния народ, я удължава".

"Империалистическите замисли на Русия са очевидни" и "единственото решение за Русия е нищо друго, освен капитулация - пълна капитулация от страна на Украйна, а това просто не е приемливо за международната общност", добави Ууд, подчертавайки, че войната може да приключи още утре, ако Москва изтегли стотиците хиляди свои войници от международно признатата територия на Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нагли, бре
преди 3 месеца
САЩ и Великобритания какво дирят в Червено море? Разпространяват "демокрация" в Йемен и отстояват правата на хутите? Кои са те, че да нареждат на всички какво да правят и да налагат своите правила над целия свят, които се свеждат до следното: или им позволяваш да те грабят и използват доброволно, или ще бъдеш демократизиран с бомби в името на " демокрацията и справедливостта". На тукашните поклонници на евроатлантическото " божество" могат данареждат, но на Китай, Русия, Индия, Иран- не. Сигнализирай за неуместен коментар