Мария Габриел: Подкрепяме решението на принципа на две държави в Близкия изток

"България застава зад "Формулата за мир" на президента Зеленски", заяви в Брюксел българският вицепремиер

22.01.2024 | 19:15 Редактор: Вяра Димова
Мария Габриел: Подкрепяме решението на принципа на две държави в Близкия изток

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в заседанието на Съвет "Външни работи" в Брюксел. Във фокуса на дискусията бяха руската агресия срещу Украйна и ситуацията в Близкия изток.

Мария Габриел подчерта продължаващата подкрепа на България за Украйна и поздрави страната за историческото решение на Европейския съюз за започване на преговори за членство.

"Днес отново отправяме послание за обединени усилия и солидарност с Украйна. Всеобхватната подкрепа на ЕС за Украйна трябва да продължи, докато това е необходимо. България подкрепя "Формулата за мир" на президента Зеленски и ще търси да допринесе за присъединяване към нея и на други страни от света", коментира вицепремиерът.

Тя акцентира върху ролята на България като фактор за стабилност в Черноморския регион и информира за съвместната инициатива на България, Румъния и Турция за премахване на опасността от мини в териториалните води на трите държави и техните изключителни икономически зони.

Във фокуса на заседанието бе и ситуацията в Близкия изток. В дискусиите се включиха министърът на външните работи на Арабска република Египет Самех Шукри, заместник министър-председателят и външен министър на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал Сафади, израелският министър на външните работи Израел Кац, (tbc) министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министърът на външните работи на Палестинската власт Рияд ал Малики и генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абул Гейт.

"Днешната дискусия е важна, защото цели заедно с партньорите ни от региона да намерим устойчиво решение на ситуацията в Близкия изток. Не сме забравили 7 октомври. Надяваме се всички заложници скоро да бъдат освободени. Загрижени сме от хуманитарната ситуация в Газа и от риска от регионално разпространение на конфликта. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни, особено на децата, трябва да бъдат приоритет", заяви вицепремиерът. 

"България подкрепя решение на принципа на две държави. Важно е да има споразумение, което да гарантира сигурността и на двете страни. България ще подкрепя усилията, които целят да дадат хоризонт за политическа перспектива за намиране на такова решение".

Снимка: Пресцентър на Министерството на външните работи


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ти
преди 3 месеца
Коя си, че да правиш такива коментари Сигнализирай за неуместен коментар