"Искам да го погреба като човек": Майката на Навални няма да получи тялото му скоро

Междувременно Русия издирва брата на починалия опозиционер

21.02.2024 | 13:58 Редактор: Деси Николова

Кремъл издирва брата на Алексей Навални. Властите в Русия съобщиха, че са образували ново наказателно дело срещу него. Не е ясно за какво. 

През 2021 г. Олег Навални беше осъден, защото организирал незаконна акция със събиране на много хора по време на пандемията от Ковид-19. Оттогава той е в неизвестност. Новината за подновяване на издирването му става ден след като майката на покойния Навални поиска от Путин да получи тялото на сина си.

Въпреки молбата ѝ, Людмила Навалная няма да получи тленните останки на сина си поне до 4 март – на тази дата е насрочено заседанието при закрити врата на съда в Салехард по жалбата ѝ за задържането на тялото на опозиционера.

"Обръщам се към вас, Владимир Путин, решението на въпроса зависи само от вас. Нека най-накрая да видя сина си. Настоявам тялото на Алексей да бъде незабавно предадено, за да мога да го погреба като човешко същество", заяви майката на Навални.

На този фон по-малкият брат Олег Навални отново е включен в списъка на издирваните от Русия лица. Той е имал условна присъда от 3 години и половина за измама през 2014 година. Смята се, че сега руското вътрешно министерство е сменило условната му присъда с ефективна. 

А смъртта на критика на Кремъл стана разменна монета сред опонентите в предизборната битка в САЩ. 

"Тръмп и други републиканци отказват да поискат отговорност от Путин за неговата смърт. А вместо това Тръмп казва, че смъртта на Навални му е помогнала да осъзнае колко лоша е Америка. Как сме нация в упадък", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Тръмп си навлече подигравки дори сред свои след сравнението на съдебните преследвания срещу него. 

"Това е един вид като с Навални. Форма на комунизъм или на фашизъм", заяви той.

Заради смъртта на руския опозиционер и продължаващата две години война в Украйна, САЩ са подготвили нов пакет от санкции срещу Русия, които ще обявят в петък.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 2 месеца
Хайде опомнете се с тея сълзливи статии .... И на глухите и слепите им стана ясно кой му плащаше на Навални и родата му .... То вярно, че 877 милиарда долара (за 2022 г.) не е лесно да ги изхарчиш - трябва на доста хорица отвъд океана да цакаш ... Сигнализирай за неуместен коментар