Путин повиши служители в затворите, единият е измъчвал Навални

Директорът на Фонда за борба с корупцията заяви, че това е открита награда от Путин за изтезанията

20.02.2024 | 15:29 Редактор: Деси Николова
Путин повиши служители в затворите, единият е измъчвал Навални

Руският президент Владимир Путин повиши високопоставен служител на затворите няколко дни след смъртта на водещия опозиционен лидер Алексей Навални, предаде ДПА.

Заместник-ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Валерий Бояринев беше повишен в чин генерал-полковник към Министерството на вътрешните работи.

Директорът на Фонда за борба с корупцията - организацията, основана от Навални, написа в канала си в социалната мрежа Telegram, че Бояринев лично е отговорен за мъченията върху опозиционера в затвора. "Това (повишение) трябва да бъде разбирано като открита награда от Путин за изтезанията", каза Иван Жданов. 

По време на съдебно изслушване по делото на Навални през юли 2023 г. наяве излезе заповед на Бояринев, с която той ограничава възможността на опозиционера да си купува храна или други стоки от първа необходимост за ежедневието му. 

Затворниците обикновено имат право да пазаруват със собствени средства от магазина на затвора, за да допълват малките дневни дажби храна. Според Жданов новоназначеният генерал-полковник е бил отговорен и за последващ тормоз срещу Навални.

За повишението на Бояринев се разбра днес, след като беше публикуван съответният президентски указ в правната база данни на Кремъл. Освен него в чин генерал са повишени още трима други служители от правоприлагащите органи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече каквато и да е връзка между смъртта на Навални и повишенията, като ги омаловажи до обикновена процедура, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС