Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални, каза какви следи ще търси

Не вярвам, че той просто е бил "недолекуван" или "по невнимание" доведен до такова състояние, каза журналистът

21.02.2024 | 09:40 Редактор: Елеонора Танева
Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални, каза какви следи ще търси

Сътрудниците на Алексей Навални се опасяват, че бавенето на връщането на тялото на опозиционера има за цел да се прикрият следит и ще бъде по-трудно да се идентифицират отговорните за убийството. Преди четири години служители на ФСБ се опитаха да отровят Навални. Тогава разследващият журналист Христо Грозев успя да ги открие.  

"Мои източници вече предупредиха, че след смъртта на Навални може да започне цяла вълна от репресии и убийства - че Путин има "специални планове" за руските опозиционни лидери. Ако това е вярно, затворените (Иля) Яшин и (Владимир) Кара-Мурза ще бъдат особено уязвими. Единственият сценарий, който засега мога напълно да изключа, е смъртта на Навални да е била изненада за руските власти, особено неприятна изненада. Не вярвам, че той просто е бил "недолекуван" или "по невнимание" доведен до такова състояние. Няма как. Защото ФСБ разбираше стойността на Навални за бъдещата Русия, каквато и да се окаже тя. Алексей щеше да се превърне в капитал за бъдещи преговори, за размяна. И те не можеха просто да го "пропуснат", сподели Грозев пред специалния кореспондент на "Медуза" Лилия Япарова.

Грозев е категоричен, че ще се включи в разследване на смъртта на Навални, пише БГНЕС. Предимствата на такова разследване, според него, биха били най-вече в това, че в малко и отдалечено място като Харп следите, оставени от евентуални убийци, ще бъдат много по-видими. И не става въпрос само за фактури или данни - ще има свидетели.

"Едно е да ги търсиш в голям град, а съвсем друго, когато кола на ФСБ минава през малко село. Тя ще бъде видяна от всеки прозорец", допълни Грозев.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
Антидемократ
преди 2 месеца
Тоя Христо Грозев ми се струва, че скоро ще го тресне инфаркта, също като Навални! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
Грозев бил журналист
преди 2 месеца
Журналист, агент, баджанак..... Сигнализирай за неуместен коментар