САЩ с 5 удара срещу хутите по безпилотни подводен и надводен кораб

Те са били непосредствена заплаха за търговски военните кораби в Червено море

18.02.2024 | 19:42 Редактор: Елеонора Танева
САЩ с 5 удара срещу хутите по безпилотни подводен и надводен кораб

Американските сили в Червено море са "успешно извършиха пет удара за самоотбрана", за да осуетят атаки по суша и море от контролираните от хутите райони на Йемен, съобщи Пентагонът. Ударите са нанесени в столицата Сана, каза американската армия, и са част от поредица от действия, предприети от САЩ и техните съюзници срещу хутите, насочени към спиране на подкрепяните от Иран многократните атаки на бунтовниците срещу морските пътища на Червено море. Петте удара са нанесени срещу безпилотен подводен и срещу друг, но вече надводен кораб или по същество плаващ дрон, както и срещу три противокорабни крилати ракети, се казва в съобщението на Пентагона.

Всички те са представлявали непосредствена заплаха за търговските кораби и военните кораби САЩ в региона. Очаква се петте удара да „направят международните води по-безопасни", пише БГНЕС.

Хутите, които контролират голяма част от разкъсания от война Йемен, включително пристанището Ходейда, започнаха атаките си през ноември, заявявайки, че удрят кораби, свързани с Израел, в подкрепа на палестинците в Газа, която е опустошена от войната Израел-Хамас. Американските и британските сили отговориха с удари срещу хутите, които оттогава обявиха интересите на двете страни също за легитимни цели. Атаките в Червено море повишиха застраховките за корабните компании, принуждавайки мнозина да избягват Червено море, жизненоважен маршрут, който обикновено носи около 12% от световната морска търговия. 

Снимка: БГНЕС