Брониран, огнеупорен, цели 18 кг, но често изчезващ - ядреният куфар на президента на САЩ (+СНИМКИ)

Тайните "златни" кодове за достъп се актуализират ежедневно

17.02.2024 | 12:50 Редактор: Елеонора Танева
Брониран, огнеупорен, цели 18 кг, но често изчезващ - ядреният куфар на президента на САЩ (+СНИМКИ)

Ядреното куфарче на американския президент винаги е готовност за употреба, но малцина в тайните му. В него има оборудване и документация, които позволяват на държавния глава да даде заповед за използване на ядрено оръжие. 

Президентският куфар е строго секретна сателитна комуникационна система, която позволява на висшия служител на страната да нареди ядрен удар от всяка точка на света. Принципът на действие е държавна тайна, но се знае, че освен сателитния предавател, вътре има набор от инструкции, адресирани директно до президента.

Документи, описващи кога пълните правомощия могат да бъдат използвани за започване на ядрена война, са събрани от Агенцията за национална сигурност и Съвета за национална сигурност на САЩ. Вътре има тайни "златни" кодове за достъп, които се актуализират ежедневно. Но първият човек в Америка не носи сам ядреното куфарче, а постоянно е придружаван от преносвач - специално обучен офицер от въоръжените сили на САЩ. Може би, ако самите президенти носят този "багаж“, чието тегло според непроверени данни е 18 кг, никога не би се изгубил.

Това е сравнително малък метален предмет, произведен от Zero Halliburton и поставен в кутия от естествена кожа със закопчалки. Той е брониран и вероятно огнеупорен. 

Твърди се, че ядреното куфарче е закопчано с белезници за китката на офицера, но това не е вярно. Тези, които са имали късмета да го разгледат отблизо, казват, че през дръжката на куфара минава черен шнур, опасващ китката на президентския помощник.

Въпреки високия професионализъм на президентския помощник, има случаи, когато ядреното куфарче е извън обсега на държавния глава, макар и за кратко. Известно е, че куфарът не е бил при президента Рейгън след покушението срещу него. Джералд Форд пък го забравя заедно със своя помощник на борда на президентския самолет по време на официално посещение във Франция. Джими Картър умишлено отблъсква асистента със секретното оборудване, като не му позволява да влиза в неговото ранчо в Джорджия. Налага се офицерът да се позиционира на 10 км от упорития си шеф, пише "Труд".

При друг инцидент Картър забравя електронната карта, необходима за активирането на "бутона", в джоба на сакото си, което е занесено на химическо чистене. Така важният атрибут попада в случайни ръце, но бързата намеса на офицерите предотвратява фатални последици. Джордж Х. У. Буш пък си тръгва от тенис мач в Лос Анджелис толкова бързо, че офицерът с куфара не успява да го настигне и трябва да догони президентския кортеж с друга кола в рамките на половин час.

Най-възмутителният инцидент се случва с Бил Клинтън в деня на честването на 50-ата годишнина на НАТО във Вашингтон. Той се качва в лимузината и потегля към Белия дом, оставяйки офицера със стратегически важното устройство сам насред улицата. Помощникът трябва да върви бързо през града в пълна изолация в продължение на 15 минути, за да настигне Клинтън и антуража му. Инцидентът става широко известен и прессекретарят на Белия дом Джо Локхард е принуден да се оправдава и да убеди обществеността, че нищо опасно не се е случило.

Всички тези грешки стават известни благодарение на книгата на бившия адютант на президента, подполковник Робърт Патерсън, който две години носи ядреното куфарче на Клинтън.

Снимки: БГНЕС