Споразумение за сигурност между Франция и Украйна, Киев ще получи 3 млрд. евро

"Париж "не е във война с Русия или руския народ", подчерта Еманюел Макрон

17.02.2024 | 08:23 Редактор: Елеонора Танева
Споразумение за сигурност между Франция и Украйна, Киев ще получи 3 млрд. евро

Френският президент Еманюел Макрон и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за сигурност, включително ангажимет от страна на Париж да изпрати военна помощ на Киев на стойност до 3 милиарда евро през тази година, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Споразумението дава на Украйна гаранции, че в случай на нова агресия от рурска страна след края на настоящата война, тя ще получи помощ от Париж в рамките на 24 часа.

Френските страна също така се ангажира да изпрати на Украйна нова военна помощ на стойност до 3 млрд. евро през настоящата година.

Франс прес цитира съобщение от Елисейския дворец, според което френската страна се ангажира с дълготрайна подкрепа за украинските въоръжени сили с приоритет за противовъздушната отбрана, артилерията, далекобойните ракети и бронираните машини. Предвидено е и сътрудничество за обучение на украинските войски, както и при производството на оръжейни системи, уточнява БНР.

"Решени сме да сложим край на агресивната война на Русия срещу Украйна", подчерта Макрон. Френският президент обаче повтори, че Париж "не е във война с Русия или руския народ".

Франция предостави 1,7 млрд. евро в подкрепа на Украйна през 2022 г. и още 2,1 млрд. евро през 2023 г.

Снимка: БГНЕС