Преди да почине - Навални бил на разходка, през 2020 г. опитаха да го убият с "Новичок"

Той се откроява като най-яркия критик на Кремъл

16.02.2024 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова

Руските власти съобщиха, че известният опозиционер Алексей Навални е починал в затвора. За смъртта му официална информация дойде от Федералната служба за изпълнение на наказанията. Сайтът ѝ стана недостъпен малко след публикуването на съобщението.

Според службата Навални се е почувствал зле и е изгубил съзнание. Бързо били извикани лекари, опитали да реанимират, но без резултат. Преди да издъхне, Навални бил изведен на разходка. Само преди два дни прессекретарят на Навални Кира Ярмиш съобщи, че той за 27-и път, откакто е в затвора, бил в изолатор.

Един от адвокатите му е отпътувал към затвора. От Кремъл заявиха само, че всички проверки и уточнения във връзка със смъртта са от компетенциите на службата за наказанията. Преди Коледа 47-годишният Навални, който изтърпяваше дълга присъда, беше преместен в наказателната колония отвъд Полярния кръг, в Ямало-Ненецкия автономен окръг.

Алексей Навални се откроява като най-яркия критик на Кремъл преди десетилетие, когато започва да разкрива корупция в огромни мащаби сред близкото обкръжение на президента Путин. През август 2020 година беше извършен опит за отравянето му с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Той замина на лечение в Германия, но се завърна в Русия през 2021 и беше арестуван на летището, след това осъден по редица обвинения, включително криминални.

След първата си присъда получи още - най-тежката е от август миналата година - 19 години за екстремизъм. Днес съпругата му беше посрещната с аплодисменти и на крака на Мюнхенската конференция по сигурността, където произнесе първите си думи след новината за смъртта на Алексей.

"Ако това е вярно, искам Путин и всички около него да знаят, че ще бъдат държани отговорни за всичко, което направиха с нашата страна и с моето семейство. И този ден ще дойде съвсем скоро. И искам да призова цялата международна общност и всички хора по света, да се сплотим, за да победим това зло", заяви Юлия Навални.

"Навални най-накрая беше убит от Путин днес" - това е краткият коментар на разследващия журналист Христо Грозев в мрежата X. Той добави по-късно, с позоваване на руски Telegram канал, че официалното съобщение за опозиционера е излязло буквално две минути след обявения час на неговата смърт.

Грозев е сред авторите на наградения с Оскар документален филм, посветен на Навални. Откъс от него сега се разпространява в различни платформи. Потребители са сложили заглавие със силна символика: "Обръщение на Навални по случай собствената му смърт".

"Не се предавайте, помнете, че ние сме огромна сила, която е под гнета на тези лоши същества, само защото не можем да осъзнаем колко силни сме всъщност. Всичко, което е необходимо за тържеството на злото, е бездействието на добрите хора. Следователно няма нужда да оставате бездействащи", заявява критикът на Кремъл във филма.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС