Светът реагира на смъртта на Навални: Загубихме борец, Путин не се страхува от нищо

Байдън предупреди за унищожителни последствия

16.02.2024 | 16:21 Редактор: Искра Ангелова

Вълна от реакции последва след съобщението на Русия, че Алексей Навални е мъртъв. Американският президент Джо Байдън предупреди за унищожителни последствия за Русия след смъртта на Навални в затвора.

"Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията", написа в X председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод новината за кончината на руския опозиционер.

"За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За ЕС отговорността за неговата трагична смърт е изцяло на руския режим", допълва Мишел. Той изразява съболезнования на семейството на Навални и на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия.

"ЕС смята за единствено отговорен руския режим за тази трагична смърт. Поднасям най-дълбоките си съболезнования на семейството му и на тези, които се борят за демокрация в целия свят при най-мрачните условия. Борците умират, но битката за свобода никога не приключва", пише още Мишел.

"Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред", написа на свой ред председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални, носителя на наградата "Сахаров" на ЕП за свобода на мисълта. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава", добавя Мецола.

"Дълбоко разтревожена и натъжена съм от новината за смъртта на Алексей Навални. Путин не се страхува от нищо повече от несъгласието на собствения си народ. Мрачно напомняне за това какво представляват Путин и неговия режим. Нека се обединим в нашата борба за защита на свободата и безопасността на онези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрацията", написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Навални плати с живота си за "своята съпротива срещу потисническа система", заяви френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен сподели по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че ако опозиционният политик Алексей Навални наистина е мъртъв, това само ще подчертае "слабостта и загниването на Русия".

Премиерът на Великобритания Риши Сунак определи новината като "ужасна". "Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и с народа на Русия, за когото това е огромна трагедия", коментира той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да понесе отговорност за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Навални се бори смело срещу корупцията. Русия на Путин изфабрикува обвинения срещу него, отрови го, изпрати го в арктическа наказателна колония и сега той трагично загина. Путин трябва да носи отговорност за случилото се - никой не трябва да се съмнява в ужасния характер на неговия режим", написа Камерън в "X", цитиран от БНР.

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс написа, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил "брутално убит от Кремъл".

"Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и е нещо, което човек трябва да знае за същината на сегашния режим в Русия ", настоява Ринкевичс.

"Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше герой", каза външният министър на Полша Радослав Шикорски пред държавната информационна агенция PAP, добавяйки, че президентът Владимир Путин е отговорен за това, че Навални е бил затворен в ужасни условия по фалшиви обвинения.

"Сърцето ми сега е със семейството на Алексей Навални, който е герой и символ за всички руски демократи. Той беше осъден в процес по фалшиви обвинения. Той беше поставен в затвора, където живееше в ужасни условия. Владимир Путин е отговорен за всичко това", посочи Радослав Шикорски.

"Научихме с ужас, че Навални е мъртъв", коментира след новината германският канцлер Олаф Шолц. Той посочи, че е силно натъжен от съобщението за смъртта на Навални, като каза, че това е "ужасен" знак за това как Русия се е променила като страна  през последните години.

"Срещнах се с Навални в Берлин, когато се възстановяваше от покушението срещу него. Обсъдихме решението му да се върне в Русия и вероятно е платил за тази смелост с живота си. Сега знаем точно какъв е този режим. Който изразява критика в Русия и се застъпва за демокрацията, трябва да се страхува за сигурността и живота си", посочи още Шолц.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок отбеляза, че критикът на Кремъл Алексей Навални е починал, защото е бил символ на свободна и демократична Русия, намеквайки, че той е бил умишлено убит, мнение, повторено и от немския министър на финансите.

Италианският външен министър Антонио Таяни пък написа в "Х", че руският опозиционен лидер Алексей Навални е починал след "години на преследване и прекарване в затвора".

"Силно съм разтърсен от смъртта на Алексей Навални след години на преследване и прекарване в затвора, ние сме близо до неговото семейство и руския народ", добави Таяни.

"Мигновената реакция на страните от НАТО на смъртта на Алексей Навални е саморазобличителна, като те вече са готови с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи", заяви в канала си в социалната мрежа "Телеграм" говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от агенциите.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Много удобно им дойде на НАТО новината. Чак е съмнително да няма " съучастници " от западната демокрация. Сигнализирай за неуместен коментар