Навални - най-големият опонент на Кремъл: Какво знаем знаем за смъртта му до момента?

През август 2020 г. беше извършен опит за убийството му чрез отравяне

16.02.2024 | 16:02 Редактор: Толя Стоянова

Руските власти съобщиха, че известният опозиционер Алексей Навални е починал в затвора. Смъртта му беше официално Федералната служба за изпълнение на наказанията. Сайтът стана недостъпен малко след публикуването на съобщението.

Според службата Навални е почувствал неразположение и е изгубил съзнание. Бързо са били извикани лекари, които извършили действия по реанимация, но без резултат и впоследствие са констатирали смъртта. Преди да издъхне, според службата, Навални е бил на разходка. Само преди два дни прессекретарят на Навални Кира Ярмиш съобщи, че той за 27-и път, откакто е в затвора, е бил в изолатор.

От Кремъл заявиха само, че всички проверки и уточнения във връзка са смъртта са от компетенциите на службата за наказанията.

Преди Коледа 47-годишният Навални, който вече изтърпяваше няколко присъди, беше преместен в колонията отвъд Полярния кръг в Ямалско-Ненецкия автономен окръг.

Алексей Навални се откроява като най-яркият критик на Кремъл и опозиционен лидер преди десетилетие, когато започва да разкрива корупция в огромни мащаби сред близкото обкръжение на президента Путин. През август 2020 година беше извършен опит за убийството му чрез отравяне. Той замина на лечение в Германия, но се завърна в Русия през 2021 г. и беше арестуван на летището, впоследствие осъден по редица обвинения, включително криминални.

След първата си присъда получи още, които възлизаха на десетки години затвор. Екипът на Навални каза, че не е информиран за подробностите, но адвокатът му пътува към затвора.

Навални най-накрая беше убит от Путин днес. Това е краткият коментар на разследващия журналист Христо Грозев в мрежата X. Грозев е сред авторите на наградения с "Оскар" документален филм, посветен на Навални.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС