Един човек загина, а четирима са в неизвестност, затиснати под строеж във Флоренция

Спасителните екипи издирват изчезналите

16.02.2024 | 18:00 Редактор: Толя Стоянова
Един човек загина, а четирима са в неизвестност, затиснати под строеж във Флоренция

Най-малко един работник загина, а още четирима са в неизвестност, след като супермаркет в строеж се срути в италианския град Флоренция, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес. Инцидентът е станал, след като стоманобетонна греда е паднала върху плочата на сглобяема сграда, която е рухнала. Спасителните екипи издирват изчезналите, съобщиха местните власти. Те се опасяват, че броят на жертвите ще нарасне.  

Трима работници, които са били извадени под отломките на рухналата сграда, са били откарани в местна болница в критично състояние. Областният управител на Тоскана Еудженио Джани каза, че по време на инцидента на мястото са работели 50 души. Супермаркетът, който е рухнал, е бил част от италианската верига хранителни магазини "Еселунга".

Джани каза пред SkyTg24, че инцидентът е можело да бъде много по-трагичен, тъй като минибус, пълен с деца, е преминавал край строежа по същото време. Той добави, че трагедията ще "накара всички ни да се ангажираме усилено, за да избегнем подобно нещо да се случи отново".

Двама улични чистачи, които дойдоха на мястото малко след инцидента, казаха, че са чули виковете за помощ на ранени работници. Италианският премиер Джорджа Мелони изрази съболезнованията си в социалната мрежа Х и заяви, че с тревога следи развитието на ситуацията. След инцидента трите най-големи италиански синдиката - Обща италианска конфедерация на труда, Италианската конфедерация на профсъюзите на трудещите се и Италианския съюз на труда – призоваха за обща стачка в Тоскана с искане за по-добри мерки за безопасност, предаде БТА.

"Без повече смърт на работното място", се казва в тяхното съвместно изявление.

Снимка: БГНЕС