Историческо решение: Гърция узакони еднополовите бракове

176 депутати подкрепиха законопроекта

16.02.2024 | 07:37 Редактор: Вяра Димова

Исторически момент в Гърция. Законът за еднополовите бракове беше приет късно вчера в парламента. Гласуването беше поименно. От  254  депутати - 176  гласуваха "за", 46 "въздържали се" и 76 "против", съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева

Законопроектът за брака между еднополовите двойки вече е факт, но преди това той предизвика разделение и безредици в управляващата "Нова Демокрация" и сътресения в опозиционните - "СИРИЗА" и "ПАСОК-КИНАЛ". От "Нова Демокрация" 51 депутати не гласуваха Закона за еднополовите двойки.

"Формата на семейството не се променя, нуклеарнота семейство остава силно, интересите на децата са защитени, проектозаконът идва да признае реалността и да даде на децата и нашите съграждани грижата и защитата, която имат всички останали. Нищо по-малко и нищо повече. Децата съществуват, законът няма да ги ражда, законът ще ги признава и защитава като останалите", каза по-рано държавният министър Акис Скерцос.

От опозиционната "ПАСОК" 11 депутата не гласуваха, а от "СИРИЗА", чийто ръководител е първият открит гей Стефанос Каселакис, само един депутат. Той единствен от ръководителите на партии заяви, че който не гласува закона, ще бъде изключен от партията. Каселакис се ожени за партньора си Тейлър Макбет миналият октомври в САЩ. 

Снимка: Bulgaria ON AIR