Руснаците напредват в Авдеевка, украински военни се изтеглят на "по-изгодни позиции"

Защитниците на града могат да бъдат снабдявани само по черни пътища, по коридор широк 3 км

15.02.2024 | 20:15 Редактор: Елеонора Танева
Руснаците напредват в Авдеевка, украински военни се изтеглят на

Руските войски успяха да напреднат в Източна Украйна, лишавайки украинските части в Авдеевка от основния път за снабдяването им, съобщи украински военен говорител. Градът от октомври е арена на ожесточени боеве заради желанието на Москва да постигне победа преди президентските избори другия месец, предаде ДПА.

"Снабдяването на Авдеевка и евакуацията на града са усложнени, но сега се използва предварително подготвена резервна логистична артерия", каза в ефира на украинската телевизия Дмитро Лихови, говорител на войските в този участък от фронта.

"Като цяло динамиката на фронта е голяма и някои украински подразделения се наложи да се изтеглят на "по-изгодни позиции", добави той. На други места те успяха да отблъснат руските части.

От няколко дни и украински, и руски военни блогъри съобщават за постигнати пробиви от руските сили, най-вече на северозапад от тежко разрушения град.

Това напредване означава, че украинският гарнизон е изправен пред сериозна заплаха от обкръжаване. Той може да бъде снабдяван единствено по черни пътища по коридор, който е широк едва малко над 3 км, пише БТА.

Преди руското нахлуване през 2022 г. град Авдеевка, който беше промишлен център, имаше население от над 30 000 души, но сега според властите там са останали само няколкостотин души, които продължават да живеят сред развалините.

Руските войски започнаха настъплението си срещу намиращия се в Донецка област град през октомври. Авдеевка е фронтови град още от 2014 г., когато избухнаха боевете между проруските сепаратисти и украинската армия.

Според наблюдатели руският президент Владимир Путин иска да обяви превземането на града преди президентските избори в Русия в средата на март.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Virtuozzo
преди 2 месеца
Накрая ще се окаже ,че Авдеевка пак не от стратегическо значение ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Естет
преди 2 месеца