Потопеният кораб "Цезар Куников" - тежък удар за Русия и радост за НАТО

Украйна е използвала дронове камикадзе

14.02.2024 | 18:58 Редактор: Искра Ангелова

След успешен военен удар десантен кораб на руския флот потъва край брега на окупирания полуостров Крим. Новината съобщи украинското военно командване. Плавателният съд е бил поразен от дронове.

Според съобщенията потъването е започнало след понесена критична повреда. "Цезар Куников" е сред най-новите руски кораби. Може да побере 87 души екипаж на борда. Използван е от Русия и по време на войните срещу Грузия и в Сирия. Носи името на Цезар Куников, съветски офицер, който е загинал също на 14 февруари, но през 1943 г.

"Ройтерс" отбелязва, че и преди Украйна е използвала дронове камикадзе, за да атакува бойни кораби на Москва. От Брюксел генералният секретар на НАТО приветства украинските съобщения.

"Това е голямо постижение за украинците. Те успяват да нанесат тежки загуби на руския Черноморски флот и да го изтласкат от западната част на морето, и да отворят коридор, по който да продължат износа на зърно", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той подчерта, че 18 от общо 31 страни от НАТО ще постигнат целта да отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана през тази година. Столтенберг очаква европейските страни от Алианса да инвестират общо 380 млрд. долара за военната сигурност.

"Всяко внушение, че няма да се защитаваме взаимно, подкопава общата ни сигурност и повишава риска. Заради това е много важно както с действия, така и с думи да излъчваме достатъчно ясно посланието, че стоим зад ангажиментите си да се защитаваме", допълни Столтенберг.

Думите му са по повод изказването на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страна от Алианса, която не си плаща за колективната отбрана.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
Електра
преди 2 месеца
Ей укри спрете си бе, ми то с какво ще бягат от Крим когато дойде времето... Сигнализирай за неуместен коментар