Зеленски на обиколка в Западна Европа в търсене на военна помощ за Украйна

Украинският президент проведе първа среща с новото командване на ВСУ

13.02.2024 | 07:54 Редактор: Вяра Димова
Зеленски на обиколка в Западна Европа в търсене на военна помощ за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски планира обиколка в Западна Европа около Мюнхенската конференция по сигурността тази седмица, за да лобира за продължаване на военната помощ за страната му, твърди агенция Bloomberg, като се позовава на добре осведомени източници. Според тях Зеленски може да посети включително Париж и Берлин. Плановете все още не са потвърдени.

Традиционният годишен форум по въпросите на сигурността в Мюнхен ще се проведе от петък до неделя. Русия и Иран не са поканени. Западната военна помощ е жизненоважна за Украйна, за да се противопостави на Русия. Има опасност обаче тази подкрепа да намалее значително, особено предвид факта, че следващият транш от Съединените щати, които са най-големият поддръжник на Киев, е блокиран в Конгреса, предаде БТА.

Междувременно Зеленски проведе първа среща с новото командване на въоръжените сили на страната, предаде "Ройтерс". Миналата седмица той направи редица кадрови промени във военното ръководство на Украйна. На срещата е присъствал ген.-полковник Олександър Сирски, който смени като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни.

Зеленски съобщи, че е обсъдил с новото ръководство на ВСУ ситуацията на фронта в източната и южната част на страната, както и как да бъде защитена възможно най-добре критичната инфраструктура като електрозахранването и водоснабдяването.

Снимка: БГНЕС