Русия е наела около 15 000 непалци заради войната в Украйна - колко е заплатата им?

Хималайската нация е сред най-бедните в света

11.02.2024 | 21:54 Редактор: Искра Ангелова
Русия е наела около 15 000 непалци заради войната в Украйна - колко е заплатата им?

Руската федерация е наела почти 15 000 непалци за участие във войната й срещу Украйна. Много от тях са се върнали ранени, пише CNN, като се позовава на разказ наедин от непалските наемници, 37-годишният Рамчандра Хадка.

Според анонимни източници на CNN той е един от 15 000 непалци, които се присъединиха към руската армия, след като руското правителство миналата година обяви доходоносен пакет за чуждестранните бойци, които се присъединят към въоръжените сили на страната.

Пакетът включва поне 2000 долара (3664 лева) заплата на месец и бърз процес за получаване на руски паспорт. Паспортът на Непал е класиран като един от най-лошите в света за глобална мобилност, след Северна Корея, според индекс, създаден от консултантската фирма за глобално гражданство и пребиваване Henley & Partners, а Хималайската нация е сред най-бедните в света с БВП на глава от населението от 1336 долара за 2022 г., според данни на Световната банка, информира "Фокус".

Известният непалски опозиционен депутат и бивш външен министър Бимала Рай Паудел е заявила пред горната камара на областния парламент в четвъртък, че 14 000 до 15 000 непалци се бият на фронтовата линия, позовавайки се на свидетелства на мъже, които са се завърнали от военната зона и призовава руските власти да посочат конкретната цифра на непалските бойци. 

Руското външно министерство не е отговорило на въпросите на CNN за броя на вербуваните непалци от руската армия и колко от тях са загинали досега.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Тая заплата отговаря на такава на селски кмет! Кметът на Ботевград, завършил средно образование с тупане на топка като баскетболист, взема основна заплата 4800 лв, отделно изпосече дърветата,които правеха зеленина на градчето и разположи слънчев парк на 20 дка площ на бившия завод за автобуси. И го избраха неговите ближни за трети мандат кмет - зер има да потяга хотел... Сигнализирай за неуместен коментар