Нарастващ страх в Рафах - претъпкани в палатки в бежански лагери, преследвани от глад

Думите на Нетаняху предизвикаха масова паника сред живеещите на улицата

10.02.2024 | 18:54 Редактор: Деси Николова

Най-малко 31 палестинци са убити в Рафах тази сутрин, само часове след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че е поискал от армията план за евакуацията на стотици хиляди хора от границата с Египет. Всичко това преди планирано настъпление по суша. Над 1 милион палестинци се подготвят за евакуация. Хуманитарните агенции предупредиха, че много цивилни може да загинат при израелската офанзива.

Нарастващ страх в Рафах - южният град на египетската граница - някога дом на по-малко от 300 хиляди души, днес подслонил повече от милион палестинци. Претъпкани в палатки в бежански лагери, преследвани от нарастващ глад, болести и все по-голям страх, че няма да има къде да избягат, ако войски влязат в града. Всичко това на фона на поисканата евакуация и планираното нападение по суша. Думите на Нетаняху предизвикаха масова паника сред живеещите на улицата. 

Въпреки международните призиви за прекратяване на войната, която продължава вече 125 дни, Нетаняху остава непреклонен. В изявление на израелския кабинет се казва, че "Израел не може да постигне целта си да елиминира ислямистките бойци, които управляват Газа, докато в Рафах остават техни части." 

Съединените щати предупредиха Израел, че нахлуването в Рафах ще бъде "катастрофа". 

"Невинни хора умират и това трябва да спре", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Европейският Съюз и ООН изразиха загриженост. Хуманитарните групи настояват, че не е възможна евакуацията на всички хора, те просто няма къде да отидат.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" междувременно предупреди, че израелска офанзива срещу Рафах може да причини "десетки хиляди убити и ранени". При три израелски удара тази нощ в района на Рафах са загинали най-малко 31 души.

По последни данни на министерството на здравеопазването в ивицата Газа, контролирано от "Хамас", броят на палестинците, убити при израелски атаки от началото на войната на 7-ми октомври, е надхвърлил 28 хиляди.

Вижте повече в репортажа.