Ожесточена руска атака към Авдеевка, калта е в помощ на украинската защита

Врагът ни притиска от всички страни, няма спокойна част в града, каза кметът Виталий Барабаш

08.02.2024 | 12:43 Редактор: Елеонора Танева
Ожесточена руска атака към Авдеевка, калта е в помощ на украинската защита

Руските войски, които от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка в Източна Украйна, атакуват града "със значителни сили", съобщи кметът Виталий Барабаш, описвайки ситуацията на места като "просто невъобразима", предаде Франс прес.

Няколко дни по-рано той съобщи за "критична" ситуация в някои райони, тъй като руската армия удвоява усилията си да завладее този опустошен индустриален град.

"За съжаление врагът ни притиска от всички страни, няма нито една част от нашия град, която да е повече или по-малко спокойна. Те атакуват със значителни сили", каза Барабаш по телевизията, цитиран от БТА.

По думите му калният терен не позволява на руските войски да използват бойните си машини, но ситуацията остава "много напрегната, много тежка".

"На някои направления е просто невъобразимо", каза той.

Кметът заяви, че е преброил "50 масирани артилерийски обстрела" и повече от 30 въздушни бомбардировки през последните 24 часа по посока на Авдеевка, където въпреки боевете и големите разрушения остават 941 мирни жители.

Руските сили от месеци се опитват да обкръжат Авдеевка, където украинските войници са се окопали на укрепени позиции. Това е една от горещите точки на фронта след неуспеха на украинската лятна контраофанзива, посочва АФП.

Снимка: БГНЕС