Рекорд: Януари е бил най-топлият месец в историята

2023 г. беше класирана като най-горещата година на планетата в глобалните рекорди от 1850 г.

08.02.2024 | 12:15 Редактор: Вяра Димова
Рекорд: Януари е бил най-топлият месец в историята

Светът току-що преживя най-горещия си януари в историята, продължавайки серия от изключителни горещини, подхранвани от изменението на климата, съобщи Службата на Европейския съюз за изменението на климата "Коперник", съобщава Reuters. Миналият месец надмина предишния най-топъл януари, който се случи през 2020 г., в записите от 1950 г.

Изключителният месец дойде, след като 2023 г. беше класирана като най-горещата година на планетата в глобалните рекорди от 1850 г., тъй като причинените от човека промени в климата и метеорологичният феномен "Ел Ниньо", който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан, повишиха температурите.

Всеки месец от юни е най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години.

"Не само, че е най-топлият януари в историята, но също така току-що преживяхме 12-месечен период с повече от 1,5C (1,7F) над прединдустриалния референтен период", каза заместник-директорът на Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник Саманта Бърджис.

"Бързото намаляване на емисиите на парникови газове е единственият начин да спрем повишаването на глобалните температури", каза тя, цитирана от "Труд".

Американски учени казаха, че 2024 г. има шанс едно към три да бъде още по-гореща от миналата година и 99% шанс да се класира в първите пет най-топли години.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Най-топлият
преди 2 месеца
Но не и според Топлофикация. Сметките са с 30% отгоре за нещо, което не ползваме въобще, но минавали тръби!!! 160 лв за парно, което въобще не е пускано! Сигнализирай за неуместен коментар