Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Синоптик: Хората ще трябва да свикнат с резките климатични промени

Красимир Стоев отбеляза, че това не е нетипично за сезона

25.01.2024 | 18:31 Редактор: Деси Николова

След топлото начало на януари и последвалите студени дни, вече гледаме към затоплянето през пролетта. Синоптиците казват, че през февруари ще усещаме зимата.

"Абсолютно нормално протича до този момент месецът. Действително след високите температури през първите дни от януари, той показа, че е зимен месец и в началото на тази седмица имахме доста ниски температури - на места в страната до минус 14, минус 18 градуса. Абсолютно нормално е това и затова нямахме издавани предупреждения за опасно време", заяви синоптикът от НИМХ Красимир Стоев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи хората са забравили за зимите преди 20 години и затова смятат, че сегашните температури са нетипични.

"Естествено, има промяна. Климатичната промяна се отразява естествено върху развитието на атмосферната циркулация, която от своя страна определя времето в момента. Преди 20 години такава циркулация се е създавала, че са нахлували по-често студени въздушни маси, а сега напоследък това, което е характерно през последните няколко години, е рязката смяна - от много топли дни с положителни температури, в рамките на 24 часа настъпват резки понижения на температурите", разясни още Стоев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Синоптикът отбеляза, че тези промени не са нетипични и са се случвали и в предишни периоди.

"Историята на метеорологичните измервания в България е повече от 30 години, случвали са се всякакви неща. Хората са забравили или просто не са така популяризирани в момента. Ще свикваме с такива чести промени - от много топло да става студено и преминаването на такива бързи и студени фронтове", каза още Стоев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа