Голяма кола - тройно по-скъпо паркиране: Париж ще става екологично чист

Обществото се раздели в мнението си по казуса

05.02.2024 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Три пъти по-скъпо ще плащат за паркиране притежателите на по-големи автомобили в Париж. Решението беше взето след провеждането на допитване сред местните жители, а болшинството гласували подкрепиха инициативата на градските власти. Целта е Париж да става все по-екологично чист град.

Планът предвижда шофьорите на джипове или други тежки автомобили да плащат по 18, вместо по 6 евро на час за паркиране в централните райони на града, и едно вместо 4 евро на час - за паркиране във външните райони. 

Новата такса няма да засяга постоянните жители на столицата, таксиметровите шофьори, медицински професионалисти и хората с увреждания. Въпреки това обществото се раздели в мнението си дали плащането на тройна цена за паркиране от притежателите на по-големи автомобили е справедливо. 

Около 54 процента от гласувалите се съгласиха, че мярката е правилна. 45 процента от далите своя глас са против поредния удар по джоба на тези, които се налага да работят в града. 

В допитването са участвали по-малко 6% от близо 1,3 млн. души, поканени да участват в местния референдум. Въпреки това резултатът се приема за валиден. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС