Храненето навън е твърде скъпо: Дневно по 10 ресторанта затварят врати на Острова

От бранша настояват правителството да вземе спешни мерки

03.02.2024 | 09:21 Редактор: Тодор Петров
Храненето навън е твърде скъпо: Дневно по 10 ресторанта затварят врати на Острова

Стотици собственици на заведения във Великобритания се борят за оцеляването си. Началото на годината е трудно за бранша - клиентите са по-малко, а данъците, които трябва да бъдат изплатени след празниците - много. 

Тази година обаче е още по-трудно, казва Кейт Никълс от браншовата организация UK Hospitality. "Подобно нещо не сме виждали от финансовия крах през 2010 година", споделя тя.

Проблемите се трупат един върху друг - високи цени на енергията, инфлация при хранителните стоки и увеличение на заплатите, наложено от правителството. Дори ресторантите да имат много посетители, собствениците им не могат да се справят с разходите. 

Но често ресторантите имат проблем и с клиентите. Защото поскъпването на живота засяга не само собствениците на заведенията, но и техните гости. 

Храненето навън е твърде скъпо: "Не става въпрос за качеството на храната или за обслужването. Хората просто нямат пари".

Гастрономията във Великобритания не може да се възстанови от пандемията. Според анализ на консултантската компания AlixPartners до септември 2023 година всеки ден средно над 10 ресторанта, барове или пъбове затварят врати, а броят на заведенията във Великобритания е паднал под 100 хиляди. 

От бранша настояват правителството да вземе спешни мерки, преди всичко по отношение на данъците. Данъкът върху недвижимите имоти, използвани за търговски цели, трябва да бъде намален, настояват от съсловната организация. И то не само за най-малките компании, както е в момента. Проблем те виждат и в ДДС-ставката в Обединеното кралство, която е 20% - повече, отколкото в която и да е друга страна в Европа, с изключение на Дания, припомнят от ARD, цитирани от DW.