Великобритания вече не се вълнува от ЕС - Brexit донесе свобода, но и бариери

Икономиката и инфлацията заемат водещите места сред жителите на Обединеното кралство

31.01.2024 | 14:39 Редактор: Вяра Димова
Великобритания вече не се вълнува от ЕС - Brexit донесе свобода, но и бариери

След референдума през 2016 година Brexit беше основната тема във Великобритания. Но след като в края на януари 2020 година Островът официално напусна Европейския съюз, от сърцата на британците сякаш падна камък. Те най-после сложиха край на постоянните спорове между съседи, приятели и роднини. 

Изследванията на социологическите агенции сочат, че темата за отношенията с ЕС вече дори не е в топ 10 на въпросите, които занимават жителите на Обединеното кралство. В последното проучване на Ipsos икономиката и инфлацията заемат водещите места, а Европа е важна тема за едва 5 процента от британците. 

Привържениците на Brexit постигнаха своята цел и темата за тях явно вече няма значение. Нито една сериозна политическа сила в страната не си поставя за цел да отмени решението за напускане на Общността. Независимо от факта, че Brexit сви брутния обществен продукт с четири процента, както и че по-голямата част от населението вече съжалява за взетото решение. 

Какво постигна Обединеното кралство с новата си независимост? Не много, казват експерти на инициативата "Обединеното кралство в променяща се Европа" към Кралския колеж в Лондон. Те проследяват различията между Обединеното кралство и ЕС в различните икономически сфери.

"Борис Джонсън говори много за използването на "новите свободи". Но съвсем малка част от тях се реализира", обяснява Янике Ваховяк, която е част от инициативата, цитирана от DW.

Промените в разпоредбите, предприети от Великобритания досега, са по-скоро символични – например възможността да се продава вино в бутилки с по-различен грамаж. А икономическата полза остава неясна.

За сметка на това вече има нови бариери пред търговията с най-важните партньори. Несигурността по време на процеса на отделяне от ЕС пък доведе до ограничаване на инвестициите. И за огорчение на много от привържениците на Brexit броят на имигрантите сега е по-висок, отколкото преди напускането на ЕС - над 700 000 души за една година, което е рекорд. 

Здравният сектор е най-зависим от чуждестранни работници. Британското правителство издаде близо 100 000 визи за лекари, болногледачи и други медицински кадри само за година. По-голямата част от тях не са от ЕС. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца