Лондон се отказва от Brexit плана за масово отхвърляне на законите на ЕС?

Междупартиен бунт в Камарата на лордовете заплашва да провали законопроекта на торите и поддръжниците на Брекзит за законите на ЕС

10.04.2023 | 13:28 Редактор: Михаела Димитрова
Лондон се отказва от Brexit плана за масово отхвърляне на законите на ЕС?

Министрите в Лондон започнаха пълномащабно отстъпление относно плановете след Брекзит за отхвърляне на хиляди закони на ЕС до края на тази година, след като техни колеги от торите предупредиха, че ще се присъединят към масов междупартиен бунт в Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент).

Британският вестник The Observer съобщи през уикенда, че правителството се е отказало от плановете си да проведе етапа на докладване на законопроекта за законите на ЕС скоро след Великден, очевидно за да предотврати скандал в навечерието на местните избори на 4 май и да даде време за разглеждане на списък с вероятни отстъпки.

Не са определени нови дати за етапа на доклада и членове на Камарата на лордовете смятат, че силно критикуваният законопроект може да бъде отложен с месеци и вероятно до след следващите общи избори.

Съгласно разпоредбите на законопроекта повече от 4 000 закона на ЕС, запазени в устава на Обединеното кралство след Брекзит, за да се осигури приемственост, ще бъдат автоматично отменени в края на тази година, освен ако министрите не решат, че трябва да има изключения.

В правителствените отдели нараства и загрижеността относно времето, което законопроектът отнема на държавната администрация, и напоследък относно начина, по който правните последствия могат да усложнят наскоро подписаното рамково споразумение от Риши Сунак с Брюксел за относно действието на протокола за Северна Ирландия.

Високопоставени фигури в Брюксел също изразиха мнение, като казаха, че ако се допусне падане на екологичните и други стандарти в Обединеното кралство, което заплашва така наречените "равни условия на игра", това може сериозно да подкопае търговското споразумение на Обединеното кралство с ЕС след Брекзит и потенциално да доведе до търговска война.

Повече по темата прочетете на bloombergtv.com

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
осъзната грешка
преди 1 година
Елитът на Великобритания отдавна е наясно, че Брекзита бе грешка. Но....някакси е неудобно да се пизнае това сега. Много е рано още. В перспектива - до 25 г. ще има нов референдум...... Сигнализирай за неуместен коментар