Служителите на летищната сигурност в Германия обявиха стачка

Има вероятност на някои места въздушният трафик да бъде преустановен напълно

30.01.2024 | 17:19 Редактор: Толя Стоянова
Служителите на летищната сигурност в Германия обявиха стачка

Службите за осигуряване на летищната сигурност в Германия обявиха общнонационална стачка от 1 февруари на фона на застоя в преговорите за колективния им договор, съобщи Die Zeit. Синдикатът Ver.di призова приблизително 25 000 служители да спрат работа от рано сутринта в четвъртък до полунощ, поясни регионалната медия Hessischer Rundfunk.

В големи части на Германия има вероятност въздушният трафик да бъде преустановен напълно, тъй като пътниците, багажите им и екипажите на самолетите няма да може да преминат проверки. Миналата година стачка на служителите по сигурността, инициирана от Ver.di, парализира голям брой летища в страната.

Последните преговори за колективни договори между Ver.di и Федералната асоциация на компаниите за авиационна сигурност (BDLS) не постигнаха никакъв напредък. Според Hessischer Rundfunk допълнителни дискусии са планирани за следващата седмица.

В петък федералната германска столица Берлин ще бъде парализирана от поредна транспортна стачка, която ще засегне движението на метрото, автобусите и трамваите в града, съобщи по-рано BILD.

Синдикатът Verdi призовава служителите на столичния градски транспорт (Berliner Verkehrsbetriebe, BVG) да започнат предупредителна стачка от 03:00 часа сутринта до 10:00 часа, но движението може да бъде възстановено едва по обяд, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС