Масови протести в Германия: Хората се надигнаха срещу крайнодесния екстремизъм

През уикенда също са планирани демонстрации

26.01.2024 | 07:24 Редактор: Вяра Димова
Масови протести в Германия: Хората се надигнаха срещу крайнодесния екстремизъм

Над 25 000 души излязоха по улиците на редица германски градове, за да протестират срещу крайнодесния екстремизъм и партията "Алтернатива за Германия", предаде ДПА. Протестът вчера вечерта последва масови подобни демонстрации през уикенда.

Около 12 000 души участваха в протест във Висбаден в провинция Хесен. В провинция Северен Рейн-Вестфалия, в градовете Хаген, Зиген и Монхенгладбах протестираха общо 10 000 души. В Рощок в провинция Мекленбург-Предна Померания 6500 души също излязоха на протест.

Според данни на полицията през изминалия уикенд над 900 000 души са участвали в протести срещу крайнодесния екстремизъм и в демонстрации в защита на демокрацията в Германия. Протестите последваха разкритията на разследващата медия "Коректив", че на среща на крайнодесните в Потсдам през ноември се е обсъждало как от Германия да бъдат изгонени голям брой хора с чуждестранен произход, в това число и германски граждани.

На срещата са присъствали няколко политици от "Алтернатива за Германия", както и отделни членове на консервативната партия Християндемократически съюз и на ултраконсервативната партия "Съюз на ценностите". 

Снимка: БГНЕС