Масови протести в Германия и Франция в подкрепа на мигрантите и срещу нацистите

Само в Мюнхен на демонстрацията се събраха над 50 000 души

22.01.2024 | 13:55 Редактор: Деси Николова

Масови протести във Франция и Германия срещу антиимигрантската политика. Над 100 000 души излязоха по улиците срещу спорния законопроект за мигрантите, който трябва да бъде одобрен тази седмица от Конституционния съд на Франция. Най-масовите протести досега и в Германия срещу действията на крайната десница.

С лозунги "Никога повече" и "Не на нацизма" десетки хиляди излязоха по улиците на Германия на най-многолюдните шествия досега, за да протестират срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", след като стана ясно, че членове на партията са обсъждали с екстремисти планове за масово депортиране на мигранти. 

Само в Мюнхен на демонстрацията се събраха над 50 000 души, два пъти повече от очакваното, и организаторите трябваше да призоват хората да се разотидат заради опасения за сигурността им. 

"Аз само мисля за това, което е било и никога повече не трябва да се случва. Нацисти, крайнодесни и фашисти – те не бива да получават подкрепа под никаква форма. Ние вече се движим по много грешен път. Всички тези хора са тук, защото вярват, че има и друг път", заяви една от протестиращите.

Демонстрации се проведоха в над 100 места в Германия, включително в Мюнхен, Кьолн и Берлин. Във Франция стотици хиляди шестваха по улиците срещу спорния закон за миграцията, който трябва да бъде гласуван в края на седмицата. Хората настояват за отмяна на закона и скандираха "Французи или мигранти - всички сме работническа класа". 

"Ужасно е, защото е обратното на това, за което Франция се е борила. Ние сме гостоприемна нация. Държава, в която се спазват човешките права", отбеляза демонстрант.

"Губим ценностите си, делим се на французи и нефранцузи, на ние и на те", каза друг протестиращ.

С измененията в закона се затягат правилата за мигрантите. По-специално се ограничава достъпът до социални помощи, опростява се процесът на експулсиране на тези, които нарушават закона. Също - въвеждат се дневни квоти за мигрантите.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Какво правим
преди 3 месеца
Някой трябва да обясни отначало цялата тази теория и как и защо трябва да бъдем толерантни към нетолерантните? Или става дума за нещо друго? Липсата на обществен дебат по тези въпроси оставя много място за демагогии и популизъм... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
НПО в действие
преди 3 месеца
Да се пазиш от мигрантите било " нацизъм". Лелеее лелеее. Една медия, която писа, че " Аз съм българче" пречело на интеграцията на мигрантите ( сякаш е възможно да бъдат интегрирани) вероятно ще хареса идеята, че всеки акт на самосъхранение на собствената цивилизация представлява " нацизъм" . Да бъдеш българин в България скоро ще се определя като " нацизъм". Сигнализирай за неуместен коментар