Стотици хиляди германци протестираха срещу крайната десница

Очакват се протести и в Берлин, Мюнхен и Кьолн по-късно днес

21.01.2024 | 16:16 Редактор: Деси Николова
Стотици хиляди германци протестираха срещу крайната десница

Стотици хиляди германци излязоха на протест срещу крайнодесния екстремизъм и възхода на антиемигрантската партия "Алтернатива за Германия"(AfD), пише Bloomberg. Причината са изтекла информация от срещи между представители на AfD и членове на основната опозиция - Христиандемократическата партия, на която е обсъждана "ре-миграция" - политика, напомняща за нациското минало на Германия през 30-те години на миналия век.

В събота (20 януари) по улиците в градовете Франкфурт, Хановер и други излязоха повече от 250 хил. души. Очакват се протести и в Берлин, Мюнхен и Кьолн по-късно днес (21 януари).

Информацията за срещата, провела се през ноември, беше публикувана от разследващи журналисти. На нея е дискутирана масова депортация на търсещи убежище в страната, както и други чужденци, които имат право да пребивават в Германия.

"Крайнодесните екстремисти нападат нашата демокрация. Те искат да разрушат социалната кохезия", коментира канцлерът Олаф Шолц казуса във видео, публикувано в петък. В него той посочва, че на тайна среща е било обсъдено изгонването на милиони хора от Германия. Шолц призова германците за защитят германското отворено и плуралистично общество срещу срещу десния екстремизъм. Още тогава по улиците на Хановер излязоха 50 хил. души в знак на протест.

Популярността на партията на Шолц се срива, докато AfD е втора в проучвания на общественото мнение. Очакванията са, че тя ще спечели в поне три провинции на местните избори през есента.  В Германия опасенията от надигането на национализма са болезнени и дори има дебат дали партията не трябва да бъде забранена.

Новината за плановете за депортация разтревожи и представители на бизнеса, които коментират, че това ще разруши образа на Германия и като място за инвестиции.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС