Мигранти загинаха в ледените води на Ламанша, спасени са 70 души

Групата се опитвала да стигне до плавателен съд край курортния град Вимерьо

14.01.2024 | 14:32 Редактор: Толя Стоянова
Мигранти загинаха в ледените води на Ламанша, спасени са 70 души

Четирима мигранти загинаха през нощта, а пети беше в критично състояние в неделя, след като се опитаха да стигнат до Великобритания от Северна Франция при минусови температури, съобщиха френските морски власти. Около 70 мигранти, включително малки деца, са били спасени, информира източник, запознат със ситуацията. Това са първите докладвани смъртни случаи на мигранти в Канала през 2024 г. Групата се опитвала да стигне до плавателен съд край курортния град Вимерьо, съобщи морската префектура.

"Имаме четирима мъртви мигранти и един в критично състояние в болницата в Булон сюр Мер", каза говорителят на морската префектура пред АФП.

"Екипажът на френски буксир Abeille Normandie се притече на помощ и забеляза безжизнени хора във водата", каза служителят, оценявайки температурата на водата около девет градуса по Целзий.

Оцелелите са отведени в Кале. Според човек, който говори при условие за анонимност, около 70 мигранти са били докарани около три часа сутринта, включително цели семейства с деца, някои от които много малки, предаде БГНЕС.

"Някои от оцелелите не останаха и ни казаха, че искат да отидат до жп гарата в Дюнкерк, за да стигнат до център за настаняване в Арментиер", добави лицето.

Снимка: БГНЕС