Само Путин и правителствени делегати ще могат да летят над руски енергийни съоръжения

Със закон Министерството на енергетиката иска да забрани полетите на дронове

29.01.2024 | 21:25 Редактор: Деси Николова
Само Путин и правителствени делегати ще могат да летят над руски енергийни съоръжения

За затваряне на въздушното пространство над обекти от енергийната система настоява Министерството на енергетиката на Русия, пише изданието "Ведомости", позовавайки се на свои източници. Според заявката, до която изданието има достъп, искането предвижда ограничаването на полетите до границите на обектите, които обикновено са част от националната сигурност.

По искане на министерството позволени над енергийните обекти ще са единствено полети, превозващи президенти и премиери, правителствени делегации и плавателни средства със специално разрешение от координационен център. Съгласно руските правила такъв център за защита на енергийната инфраструктура може да бъде създаден във Федералната служба за сигурност (ФСБ) и в него могат да участват представители на Росгвардията, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и Министерството на енергетиката.

Това предложение надгражда промяната в законодателството, одобрена от президента Владимир Путин през декември. Тя позволи на частните охранители да свалят дронове, включително и със средства за радиоелектронна борба.

От началото на януари обаче редица енергийни съоръжения в Русия пострадаха или бяха обект на обстрел с дронове. От Министерството на отбраната рядко признават за размера на щетите от атаките, но в социалните мрежи се появява достатъчно информация. Данните например сочат, че няколко съоръжения, включително и свързани с износ на енергийни продукти ще бъдат затворени за поне месец.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС