Тръмп за делото за клевета: Ще обжалвам режисирания от Байдън лов на вещици

Той ще трябва да плати $83 млн. на Елизабет Джийн Карол

27.01.2024 | 18:38 Редактор: Вяра Димова

Безпрецедента присъда за рекордните 83 млн. долара. Толкова ще трябва да плати Доналд Тръмп. Той е осъден по делото, заведено от писателката Елизабет Джийн Карол. Тя го обвини, че е разрушил репутацията ѝ на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил.

Съдът заседава три часа, преди да вземе решение, с което задължава Тръмп да плати на Карол обезщетение в размер на 18,3 млн. долара за нанесени репутационни щети, плюс допълнителна наказателна компенсация от 65 млн. долара. Тръмп твърди, че цялата история е измама, а писателката е финансирана от Демократичната партия.

"Абсолютно нелепо! Напълно съм против и с двете присъди и ще обжалвам целия този режисиран от Байдън лов на вещици, фокусиран върху мен и Републиканската партия. Правната ни система е извън контрол и се използва като политическо оръжие", заяви Байдън.

Проблемите на му с Елизабет Джийн Карол започнаха, когато тя го обвини, че я е изнасилил в съблекалнята на магазин през 90-те години. По-рано през май друго съдебно жури намери Тръмп за виновен в сексуално посегателство, но не и в изнасилване. Милиардерът бе осъден да плати 5 милиона долара компенсации на Карол за постоянните обиди и нападки към нея.

"Ние ще обжалваме. Ще отменим това смешно жури. Аз ще продължа с Тръмп да се боря за правото на всеки да се изразява, позовавайки се на първата поправка в нашата Конституция. Всеки има право на защита, когато е неправомерно обвинен", каза адвокатът му Алина Хаба.

На тръгване от залата 80-годишната Карол не отговори на никакви въпроси.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС