Тръмп увеличава преднината си пред Байдън, голям процент не искат сегашния си президент

Анкетата е направена от "Ройтерс"

26.01.2024 | 10:02 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп увеличава преднината си пред Байдън, голям процент не искат сегашния си президент

Доналд Тръмп увеличи преднината си пред настоящия президент на САЩ Джо Байдън в национално допитване, извършено от Reuters/Ipsos poll. 40% от анкетираните биха гласували за Тръмп, докато само 34% биха гласували за Байдън. Останалите анкетирани споделят, че не са решили, смятат да гласуват за друг или не биха гласували за никого.

Предимството на Тръмп от 6% се запази дори когато на анкетираните е предложена опцията да гласуват за нерепубликански и недемократични кандидати. Например, когато третият кандидат е Робърт Кенеди-младши, племенник на 35-ия президент на САЩ участва в анкетата, Тръмп получава 36% подкрепа, Байдън - 30%, а Кенеди - 8%.

Анкета на Reuters/Ipsos в началото на януари показа същите резултати за водещите претенденти за президентските номинации на Демократическата и Републиканската партия. Тръмп вероятно е спечелил подкрепа на фона на успешните резултати в първичните избори в Айова и Ню Хемпшир, допълва британската агенция, цитирана от "Фокус".

В същото време мнозинството от американските избиратели в проучването изразяват недоволство както от Тръмп, така и от Байдън. Три четвърти от анкетираните смятат, че настоящият президент на САЩ е твърде стар, за да бъде на власт. 70% са против преизбирането му, а 56% са против Тръмп.

Анкетата на Reuters/Ipsos е направена сред 1250 възрастни американци и има допустима грешка от три процентни пункта.

Снимка: БГНЕС