Украйна се кани да си прибере суперяхта на близкия до Путин Медведчук

Плавателният съд ще бъде подложен на техническа инспекция

25.01.2024 | 22:43 Редактор: Елеонора Танева
Украйна се кани да си прибере суперяхта на близкия до Путин Медведчук

След като Районният съд в хърватския град Сплит постанови яхтата "Роял Роуманс" (Royal Romance) да бъде предадена на Украйна, украинската Национална агенция за издирване, проследяване и управление на свързани с корупция активи (ARMA) се подготвя за нова оценка на плавателния съд, съобщава агенция Укринформ, позовавайки се на председателя на ARMA Олена Дума.

Смята се, че яхтата е собственост на Виктор Медведчук, бивш украински депутат, известен с близките си връзки с руския президент Владимир Путин.

"Държавният секретар в Министерството на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия и ръководител на междуведомствената работна група за подкрепа на Украйна Франо Матушич е бил информиран за решението на Районния съд в Сплит за трансфер на плавателния съд "Royal Romance" към Украйна на базата на запитване за правна помощ", посочи Дума.

Според нея Украйна е получила уверения, че яхтата ще бъде предадена на страната възможно най-скоро. ARMA е получила одобрение за повторна оценка на имуществото, преди да пристъпи към продажбата му, уточнява БТА.

Олена Дума също така посочи, че яхтата е преместена за техническа инспекция днес.

Снимка: БГНЕС