Ердоган даде благословията си за присъединяването на Швеция към НАТО

Президентът подписа ратификацията

25.01.2024 | 21:46 Редактор: Елеонора Танева
Ердоган даде благословията си за присъединяването на Швеция към НАТО

Президентът на Турция Ердоган подписа ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО.

Турция публикува решението, одобряващо членството на Швеция в НАТО, в държавния вестник, финализирайки ратификацията, която приближава необвързаната преди това страна една стъпка по-близо до членство във военния съюз.

Турският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция на 23 януари, премахвайки основното препятствие пред разширяването на Западния Алианс след 20 месеца забавяне.

Законодателите гласуваха с 287-55 гласа в подкрепа на Стокхолм. Решението беше одобрено от управляващата "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР), "Партията на националистическото действие" (ПНД) и опозиционната Републиканска народна партия (РНП). Националистически и леви партии в опозиция гласуваха против.

По-рано Ердоган подписа документа, което означава, че Турция е изпълнила всички необходими стъпки.

Зелената светлина, дадена от Турция, оставя Унгария като последния участник в процеса на присъединяване, който Швеция и Финландия, придържащи се от десетилетия към военен неутралитет, започнаха в отговор на нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години.

Финландия стана 31-вата страна в Алианса през април миналата година.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон заяви днес, че е готов да се срещне с унгарския си колега Виктор Орбан, за да помогне да се проправи пътят за бързото одобрение на кандидатурата от страна на Будапеща.

Удовлетворяването на молбите за членство в НАТО изискват единодушна ратификация от всички членове на Алианса.

Снимка: БГНЕС