Песков поиска международно разследване на "престъпленията на режима на Зеленски"

Руското министерство на отбраната отбеляза, че самолетът Ил-76 е бил свален от украински зенитни ракети

25.01.2024 | 10:33 Редактор: Толя Стоянова
Песков поиска международно разследване на

"Необходимо е международно разследване на престъпленията на режима на Володимир Зеленски", каза прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той направи това изявление в отговор на намерението на Зеленски да инициира международно разследване на катастрофата на руския самолет Ил-76, превозвал според Москва пленени украински военнослужещи. Руското министерство на отбраната каза, че самолетът е бил свален от украински зенитни ракети. Песков определи свалянето на самолета като "изцяло чудовищна постъпка".

"Това е едно от онези действия, които не се поддават на разбиране", добави той в отговор на въпрос дали Москва анализира ситуацията.

Песков добави, че разследването на катастрофата трябва да приключи, преди екипажът да бъде представен за държавни награди.

"Засега не е до край ясно какво се е случило. Едва вчера следователите започнаха да проучват останките от самолета", заяви той.

Вчера Москва каза, че самолетът, свален на 45 километра от украинската граница, е превозвал 65 украински военнопленници, като обвини Украйна за катастрофата, припомня АФП. Общо на борда на самолета е имало 74 души, сред които няма оцелели, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС