Украйна поиска международно разследване на сваления руски самолет

Украинският президент Зеленски няма да празнува рождения си ден

25.01.2024 | 07:13 Редактор: Искра Ангелова

Украйна поиска международно разследване след инцидента със сваления руски самолет. Президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че ще настоява да бъдат разследвани всички обстоятелствата около катастрофата на руския самолет Ил-76 в руската Белгородска област.

По-рано Русия обвини Украйна, че е свалила самолета с 65 украински военнопленници на борда и 9 души придружаващ персонал и екипаж. Москва обяви, че е подготвяла украинците за размяна със свои военнослужещи в плен на Киев.

Беше съобщено и че Зеленски е отменил пътуване в страната и събития по случай 46-ия си рожден ден, за да може лично да проследи изясняването на причините за катастрофата.

От централата на ООН в Ню Йорк руският външен министър на страната Сергей Лавров обвини Украйна за инцидента, като го определи като "терористична атака".

"Украинските военнопленници са били транспортирани до Белгородска област, за да бъде извършена поредната размяна, която беше договорена между Москва и Киев. Вместо това украинската страна изстреля ракета на ПВО от Харковска област, тя се насочи към самолета и нанесе фатален удар", подчерта той.

От Белия дом се въздържаха от коментар.  А след инцидента с руския самолет ООН свика извънредно заседание на 26 януари.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС