Разбилият се Ил-76 пренасял ракети за С-300?

Русия твърди, че самолетът е свален с Patriot или IRIS-T SLM

24.01.2024 | 15:23 Редактор: Елеонора Танева
Разбилият се Ил-76 пренасял ракети за С-300?

Украйна и Русия с различни версии за разбилия се руски самолет Ил-76.  По информация на каналите "Важни истории" и "ЧТД" в Telegram, които се позовават на руското военно министерство, Ил-76 е превозвал 65 пленени украински войници към мястото на договорена размяна на военнопленници. Освен това на борда му е имало и трима придружители, както и 6-членен екипаж.

От Генералния щаб на украинската армия също са потвърдили за катастрофата, но според украинците самолетът е превозвал ракети за зенитно-ракетния комплекс С-300, написа "Украинска правда". Първоначалното съобщение на изданието, че свалянето на самолета е дело на украинската армия, беше изтрито. Вместо това сега се казва, че информацията все още се проверява.

Засега Кремъл отказва да коментира официално случая. 

Ръководителят на комисията по отбрана в руската Държавна дума Андрей Картаполов обаче твърди, че Ил-76 е бил свален край Белгород с ракета Patriot или IRIS-T SLM, пише DW.

Военнотранспортният самолет Ил-76 е предназначен за извършването на десанти и може да превозва както войници, така и товари и военно оборудване. Има екипаж до 7 души и полезен товар от 48 тона. Когато машината не превозва повече от 40 тона, тя може да измине разстоянието от 4750 километра.

Снимка, архив: БГНЕС